Δημοκρίτειο
Πανεπιστήμιο Θράκης
Τμήμα Ιατρικής
 

 

 

 

Πανεπιστήμιο Κρήτης
Τμήμα Ιατρικής

 
  Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης > Τμήμα Ιατρικής    Πανεπιστήμιο Κρήτης > Τμήμα Ιατρικής > Κλινική Φαρμακολογία
 

 

Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών

"Κλινική Φαρμακολογία-Θεραπευτική"

Στόχοι και δομή του προγράμματος

 Προϋποθέσεις συμμετοχής - Ημερομηνίες

Εφημερίδα Κυβερνήσεως
(ΦΕΚ 226-15-02-2006)
Απόφαση Αρ.10

Συνοπτικό Πρόγραμμα Σπουδών

Αίτηση Εγγραφής
.doc   .pdf

Επικοινωνία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μήνυμα από τους Υπεύθυνους του Μεταπτυχιακού Προγράμματος  

Σας καλωσορίζουμε  στην ιστοσελίδα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Κλινική Φαρμακολογία και Θεραπευτική (Clinical Pharmacology and Therapeutics που οργανώνεται από το Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. 

Αντικείμενο του  προγράμματος είναι η κατάρτιση και εξειδίκευση νέου επιστημονικού δυναμικού στην Κλινική Φαρμακολογία  και Θεραπευτική, έναν  ταχέως αναπτυσσόμενο και νευραλγικό τομέα στον κλάδο της Υγείας. Η Κλινική Φαρμακολογία είναι η επιστήμη, η οποία επαληθεύει εφαρμόζοντας στην κλινική πράξη τα αποτελέσματα της Πειραματικής Φαρμακολογίας. Τις τελευταίες δεκαετίες νέα φάρμακα προστέθηκαν στην θεραπευτική φαρέτρα και η εξέλιξη της παθοφυσιολογίας οδήγησε στην καλλίτερη κατανόηση των παθογενετικών μηχανισμών των διαφόρων νοσημάτων και την ορθολογικότερη χρήση των φαρμάκων. Η ανάπτυξη της μοριακής βιολογίας και της ανοσολογίας είχε ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη φαρμάκων που αλληλεπιδρούν με ειδικούς υποδοχείς, ενζυμικά συστήματα και ανοσολογικούς μηχανισμούς. Τέλος η αλματώδης πρόοδος της μοριακής ιατρικής και η εισβολή της στην θεραπευτική, οδήγησε στην ανατολή μιας νέας εποχής στη θεραπευτική, στην εποχή των βιολογικών θεραπειών. Η Κλινική Φαρμακολογία με τις σημαντικές αλλαγές στον σχεδιασμό των κλινικών δοκιμών, την συχνότερη χρήση των μετα-αναλύσεων και την συνεχιζόμενη Φαρμακοεπαγρύπνιση, μας βοήθησε να κατανοήσουμε  περισσότερα για την χρήση των φαρμάκων στην κλινική πράξη. 

Οι ραγδαίες αυτές εξελίξεις καθιστούν σήμερα αναγκαία  την επιμόρφωση των επιστημόνων που εμπλέκονται στον τομέα της κλινικής μελέτης του φαρμάκου σε ένα ευρύ φάσμα γνώσεων που εκτός της κλασσικής Φαρμακολογίας και Θεραπευτικής πρέπει να περιλαμβάνει τομείς όπως, η μοριακή βιολογία, η ανοσολογία, η εργαστηριακή ιατρική η ιατρική στατιστική. Το παρόν Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών προσβλέποντας στην εκπλήρωση αυτών των στόχων περιλαμβάνει μια σειρά μαθημάτων που καλύπτουν τους τομείς αυτούς. Επιπλέον η εξάσκηση σε ερευνητικά εργαστήρια των Ιατρικών Σχολών Θράκης και Κρήτης και η πρακτική εκπαίδευση και εξειδίκευση σε Τμήματα Κλινικών Δοκιμών του Ε.Ο.Φ. και της Φαρμακοβιομηχανίας, ολοκληρώνει την θεωρητική κατάρτιση των μεταπτυχιακών φοιτητών. 

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα έχει την έδρα του στην  Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και οργανώνεται από κοινού με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η συνεργασία των δύο αυτών Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων προσφέρει υψηλού επιπέδου διδακτικό προσωπικό και μεγάλη ποικιλία ερευνητικών δυνατοτήτων με εξαιρετική επιστημονική και ερευνητική υποδομή.  Τέλος, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει στο επιστημονικό δυναμικό του διδάσκοντες και ερευνητές από σημαντικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα του εξωτερικού, γεγονός που δίνει την ευκαιρία σε επίλεκτους φοιτητές να συμπληρώσουν τις σπουδές τους εκτός Ελλάδας. 

Στόχος του Προγράμματός μας είναι η εκπαίδευση ικανών και ολοκληρωμένων επιστημόνων στον τομέα της Κλινικής Φαρμακολογίας, που θα έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες να εργασθούν στον ευρύτερο χώρο της Υγείας. Οι απόφοιτοι του προγράμματος θα μπορούν να διεκδικήσουν ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας σε ένα ευρύ εργασιακό χώρο που θα περιλαμβάνει από την ακαδημαϊκή και την νοσοκομειακή ιατρική μέχρι την φαρμακοβιομηχανία και από την έρευνα στο χώρο του φαρμάκου μέχρι την διοίκηση στο χώρο της υγείας. 

Σας προσκαλούμε να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα εξετάζοντας προσεκτικά τις δυνατότητες που παρέχει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών και θα ήταν χαρά μας να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία χρειαστείτε.

  

Με εκτίμηση 

Δημοσθένης Μπούρος 
Καθηγητής Πνευμονολογίας
Γεώργιος Κολιός  
Επίκ. Καθηγητής Γαστρεντερολογίας

Σχετικές Ιστοσελίδες


Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.)

Αναζήτηση Βιβλιογραφίας

 Αλεξανδρούπολη

Ηράκλειο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Υπεύθυνος  Ιστοσελίδας: Γ. Κολιός gkolios@med.uoc.gr Τελευταία ενημέρωση: 11-06-2006